Du er her:
Forside > Gæsterne
 
Stimulerer sanserne
De fysiske rammer skal være indbydende for gæsterne. Derfor er Muhabet indrettet som en café med små sofagrupper, og på bordene står der potpourriblandinger, stearinlys og skåle med nødder.
For at skabe kontakt til gæsterne, forsøger Muhabet bevidst at stimulere deres sanser. Selvom gæsterne er psykisk syge, kan de stadig høre, se og lugte.
Når gæsterne kommer ind ad døren, kan de høre fx arabisk, tyrkisk eller afrikansk musik. De kan lugte, at der er ved at blive tilberedt et måltid mad, og de kan se, at der er the, kaffe og nødder på bordene.

ALLE ER VELKOMNE

Værestedet er for psykisk syge mænd og kvinder, der har indvandrer- eller flygtningebaggrund. De er ensomme, mangler sociale relationer, står uden for et fællesskab og mangler fodfæste i det danske samfund. Mange af gæsternes psykiske og fysiske helbredstilstand er meget dårlig, og deres økonomiske situation gør det svært for dem at kunne kompensere for deres sygdom.
Selvom mange af gæsterne taler godt dansk, så oplever de sproglige og kulturelle barrierer og manglende forståelse fra institutioner og/eller lokalsamfundets side.

Der kommer både ældre og unge gæster. De kommer alene, eller de kommer med børn, ægtefælle eller andre pårørende. Fra Muhabets start for tre år siden til i dag er det gennemsnitlige antal af gæster steget fra 2-3 til 30-40 om dagen. Gæsterne kommer hovedsageligt fra Hovedstadsområdet, men der er også gæster fra Nord- og Midtsjælland. De rejser langt for at finde en åben dør.

Mange af gæsterne har fundet vej til Muhabet via det gode rygte i egne etniske miljøer eller via pårørende. Andre er blevet fulgt hertil af deres kontaktperson fra Distrikts- eller Socialpsykiatrien, og atter andre er kommet hertil via de psykiatriske hospitaler, hvor vores pjece ligger.
Nogle gæster kommer flere gange med deres kontaktperson. Når de efterfølgende kommer igen alene, tyder det på, at vi har ramt noget hod dem, siden de får lyst til at komme igen.
For vi bruger hverken pisk eller gulerod. Der er ingen penge imellem værterne og gæsterne – de bliver ikke trukket i bistand eller belønnet. Når de kommer ind ad døren, er det fordi de har lyst og behov for at komme her.

Gæster, ansatte og frivillige blander sig imellem hinanden i værestedet. Alle indgår i det samme fællesskab og snakken kan gå om stort og småt, sorger og bekymringer men også om sjove og komiske oplevelser. Vi kalder Muhabet for et grine- og grædested.


Webmaster: Mette Johansen